Η ιστορία γύρω από το διαδικτυακό παιχνίδι ‘Μπλε Φάλαινα’ – Οι αυτοκτονίες και ο τρόπος λειτουργίας του

Η «Γαλάζια Φάλαινα» ήρθε στο προσκήνιο τον Μάιο του 2016 μέσα από ένα άρθρο στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, που συνδέει πολλές και άσχετες αυτοκτονίες παιδιών που ήταν μέλη της ομάδας «F57» στο κοινωνικό δίκτυο του VKontakte. Ένα κύμα ηθικού πανικού σάρωσε τη Ρωσία. Ωστόσο, το άρθρο αργότερα κατακρίθηκε για την προσπάθεια να κάνει μια σύνδεση εκεί που δεν υπήρχε και καμία από τις αυτοκτονίες δεν βρέθηκε να είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της ομάδας.

Πως λειτουργεί το παιχνίδι και πως επηρεάζει το μυαλό των εφήβων :

Η Μπλε Φάλαινα εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων με τους διαχειριστές. Οι διαχειριστές συνταγογραφούν μια σειρά από καθήκοντα που οι παίκτες πρέπει να ολοκληρώσουν, συνήθως ένα ανά ημέρα, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν αυτο-ακρωτηριασμό. Από τα τέλη του 2017, η συμμετοχή στη Μπλε Φάλαινα φαίνεται να έχει μειωθεί! ωστόσο, οργανώσεις που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο αντέδρασαν δίνοντας γενικές συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς για την πρόληψη των αυτοκτονιών, την ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία, και την διαφύλαξη της ασφάλειας του διαδικτύου προτού εμφανιστεί το επόμενο κρούσμα cyberbullying.

Η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το παιχνίδι καθώς και οι πολλές περιπτώσεις αυτότραυματισμών και αυτοκτονιών κυρίως νέων εφήβων έφερε και αρκετές συλλήψεις.

Το 2016,ο Philipp Budeikin, ένας 21-χρονος πρώην μαθητής ψυχολογίας που είχε αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, ισχυρίστηκε ότι εφηύρε το παιχνίδι το 2013. Είπε ότι η πρόθεσή του ήταν να καθαρίσει την κοινωνία με το να πιέζει τα άτομα στην αυτοκτονία. Αν και αρχικά υποστήριξε την αθωότητά του και δήλωνε ότι ήταν για να «περνάμε καλά», ο Budeikin συνελήφθη και κρατήθηκε στην Φυλακή Kresty στην αγία Πετρούπολη και τον Μάιο του 2016 βρέθηκε ένοχος για «ηθική αυτουργία σε τουλάχιστον 16 έφηβες κοπέλες να αυτοκτονήσουν.» Aργότερα καταδικάστηκε σε δύο κατηγορίες ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία ανηλίκου.

Ένα χρόνο αργότερα ο ταχυδρόμος Ilya Sidorov συνελήφθη στη Μόσχα. Κατηγορήθηκε, επίσης, για τη δημιουργία της ομάδας «Γαλάζια Φάλαινα» που ενθαρρύνει τα παιδιά να βλάψουν τους εαυτούς τους και τελικά να αυτοκτονήσουν. Ισχυρίστηκε ότι 32 παιδιά πείστηκαν να ενταχθούν στην ομάδα του και να ακολουθούν εντολές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s