Τσιπρας :«Η πρόοδος έρχεται μέσω της συλλογικής προσπάθειας, του διαλόγου & της συνεργασίας»

Κύρια σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια
• Πιθανώς, η πιο σημαντική τάση που παρατηρούμε να ξεδιπλώνεται παγκοσμίως αλλά ιδιαίτερα στις πολιτικές, κοινωνικές & διπλωματικές εξελίξεις στην Ευρώπη είναι η ενίσχυση του εθνικισμού, ως απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις. Μια τάση που μακροπρόθεσμα απειλεί τη συνοχή της ΕΕ.

• Η Ελλάδα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και που οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά, δεν θα συμμορφωθεί με τη τάση που επιδιώκει την υπονόμευση της ίδιας της βάσης της Δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού.

• Ξεπεράσαμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, σκληρή δουλειά και εποικοδομητικούς συμβιβασμούς, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

• Με τη Συμφωνία των Πρεσπών βάλαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η τριών δεκαετιών διαμάχη αποτυπώνει που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός.

• Η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους που επενδύουν στο φόβο και στο διχασμό. Θα πρέπει να γράφεται από εκείνους που έχουν το θάρρος και το στρατηγικό όραμα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

• Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα μέλλον ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προκλήσεις της εποχής, κανένας αληθινός ηγέτης δεν μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη για συλλογικές απαντήσεις.

• Η ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους που φοβούνται και κάνουν πίσω μπροστά στις αλλαγές & τις προκλήσεις. Η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν να φέρουν αλλαγές και που παραμένουν -παρά τις αντιδράσεις- στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s