Κύπρος :Τοποθέτηση Αστυνομίας σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα με τίτλο «ΕΕ: Η Κύπρος έχει τους περισσότερους αστυνομικούς»

Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, τα οποία περιλαμβάνουν στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί σήμερα 4 Ιανουαρίου, 2019 στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat και αφορούν μεταξύ άλλων και τον αριθμό Αστυνομικών σε κάθε χώρα, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Στη σελίδα της Eurostat, στην οποία έχουν αναρτηθεί τα συγκεκριμένα στοιχεία διευκρινίζεται (στο πλήρες άρθρο), ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα στοιχεία που παρουσιάζονται για κάθε χώρα και ότι η κάθε χώρα οργανώνει τις αρχές επιβολής του Νόμου διαφορετικά, βάσει των εθνικών της αναγκών, των μέσων που διαθέτει και των προτεραιοτήτων που έχει θέσει. Επιπρόσθετα, στο άρθρο της Eurostat, επεξηγείται, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των εθνικών στοιχείων των χωρών, καθ’ ότι ο όρος «Aστυνομία» δεν περιλαμβάνει την ίδια ερμηνεία, ως προς τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και ευθύνες που της έχουν ανατεθεί. Για παράδειγμα, κάποιες Aστυνομικές μονάδες, τμήματα και υπηρεσίες δυνατόν σε άλλες χώρες να αποτελούν ξεχωριστά Τμήματα, τα οποία δεν υπάγονται στην Αστυνομία.
Στην περίπτωση της Αστυνομίας Κύπρου, σε αυτήν είναι ενταγμένες μονάδες και υπηρεσίες που στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν ξεχωριστό σώμα και δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές ως μέλη της Αστυνομίας.
Σαν τέτοιες, είναι η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίων, η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, η Μονάδα Προεδρικής Φρουράς καθώς και τα τμήματα που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια κυβερνητικών κτιρίων/πρεσβειών και την εφαρμογή νομοθεσιών που αφορούν τον έλεγχο του καπνίσματος, της ηχορύπανσης, των οινοπνευματωδών ποτών, κ.λ.π. Οι προαναφερθείσες υπηρεσίες δεν συμπεριλαμβάνονται στον όρο «Αστυνομία» σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε σύγκριση να καθίσταται επισφαλής, καθότι στην περίπτωση της Αστυνομίας Κύπρου, αυτές αποτελούν ποσοστό 20% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού της. Περαιτέρω, οι Αστυνομίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ενισχύονται με μεγάλο αριθμό πολιτικού προσωπικού, το οποίο υποβοηθά και ενισχύει τις αστυνομικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Αστυνομία Κύπρου.
Να ληφθεί περαιτέρω υπόψη, ότι η Κύπρος δέχεται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που συνεπάγεται και ανάγκη για αυξημένη αναλογία μελών της Αστυνομίας σε σχέση με τον πληθυσμό.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός των αστυνομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει μειωθεί κατά 3,4% από το 2009 μέχρι το 2016, στην Κύπρο το ποσοστό μείωσης που αφορά την Αστυνομία, αγγίζει το 14,7%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s